Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України з глибоким сумом сповіщає, що 5 жовтня  ц.р. на 79 році раптово пішов із життя видатний учений в галузі металургії та матеріалознавства, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Заслужений діяч науки і техніки  України, доктор технічних наук, заступник директора з наукової роботи Микола Іванович Тарасевич.

Понад 60 років Микола Іванович працював  в Національній академії наук України, 19 з яких – в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, а з 1983 р. у Фізико-технологічному інституті металів та сплавів НАН України. Протягом останніх 8ми років Микола Іванович працював на посаді заступника директора з наукової роботи ФТІМС НАН України.

Тарасевич М.І. у 1971 р. закінчив механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Математика». В ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України пройшов шлях від інженера до керівника групи. У 1980 р. там же захистив кандидатську дисертацію. Наукові інтереси Миколи Івановича були зосереджені на вивченні процесів тепломасопереносу великих злитків, що одержані методами спеціальної електрометалургії.

За його ініціативою у 1999 р. структурну лабораторію математичних методів дослідження процесів лиття ФТІМС НАН України реорганізовано в науковий відділ. Під його керівництвом і за безпосередньої участі розроблено програмні комплекси для дослідження процесів формування великогабаритних відцентрових виливків, електронно-променевої плавки високоякісних сплавів, процесу твердіння безперервнолитих заготовок на машинах горизонтального і криволінійного типу, формування великих злитків у виливницях з урахуванням перенесення тепла в різних напрямках та ряд інших. Ці дослідження стали основними для докторської дисертації, яку він успішно захистив у 1997 р. за спеціальністю «Металургія чорних металів».

Наукова діяльність Тарасевича М.І. була  спрямована на дослідження теплофізичних і гідродинамічних процесів в рідкому металі та металі, що твердне, при накладанні на нього різного роду зовнішніх впливів; розробку математичних та статистичних моделей, обчислювальних алгоритмів та програмного забезпечення для дослідження теплових, масообмінних процесів, процесів структуроутворення та термопружного стану зливків та виливків в ході їх формування та подальшої термообробки, а також на розробку інформаційних та комп'ютерних технологій для металургії та ливарного виробництва.

Протягом 15 років (до 2016 р.) відділ під його керівництвом займався не тільки науковою діяльністю, але і випуском двох журналів «Процеси лиття» і «Метал та лиття України», а також проводив велику роботу з організації міжнародного наукового співробітництва з багатьма зарубіжними фірмами та організаціями.

Результати наукових розробок Тарасевича М.І. висвітлено більш ніж в 200 публікаціях, включаючи одну монографію, 54 авторських свідоцтва та патенти. За роботу «Ресурсозберігаючі технології отримання конвертерної сталі та утилізації відходів металургійного виробництва» Тарасевичу М.І. присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки 2010 року.

Дирекція та профспілковий комітет ФТІМС НАН України висловлює щирі співчуття колегам, друзям і близьким Миколи Івановича. Світла пам’ять про цю чудову людину назавжди залишиться в наших серцях.

Новини

Неметалеві вкраплення і гази у ливарних сплавах

ХVІI Міжнародна науково-технічна конференція

26 – 27 листопада 2024 р.

Інформаційне повідомлення

kafedra mtlv

Відбудеться захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук

19 вересня 2024 р. об 11.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.232.01
Ознайомити з матеріалами дисертації

Мер Києва вручив нагороди молодим вченим

Віталій Кличко напередодні Дня молоді зустрівся з талановитими молодими киянами та відзначив їх премією міського голови.

DSCF5080

Захист дисертації PhD

24 липня 2024 року о 10 годині у залі засідань вченої ради  ФТІМС НАН України відбудеться захист дисертації Нурадінова Ібрагіма Абдійовича для здобуття ступеня доктора фіософії.
Ознайомитися з матеріалами дисертації

Конференція Литво.Металургія-2024

XX Ювілейна Міжнародна науково-практична конференція «Литво. Металургія. 2024», присвячена академіку НАН України В.Л. Найдеку та Нарада-конференція «Промисловість України. Ливарне виробництво, як основна складова для відродження промислового комплексу»