3-5 вересня 2021 року було проведено конференцію молодих вчених "Інноваційні та технологічні рішення в науково-дослідницькій роботі молодих вчених відділення фізико-технічних проблем матеріалознавства" на базі відпочинку "НАУКА" ФТІМС НАН України, яка вже не вперше приймає подібний захід. Основною метою проведення конференції було ознайомлення з науковою діяльністю молодих науковців інститутів відділення ФТПМ НАН України та розширення співпраці між ними, обмін знаннями та науковим досвідом.

На конференції обговорювали  результати досліджень молодих вчених з питань металургії, ливарного виробництва, зварювання, металознавства та термообробки. Участь у конференції взяли представники ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, ІПМ ім. І.М. Францевича НАН України та ФТІМС НАН України. Зокрема було заслухано доповідь Сергія Шваба (ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України), присвячену розробці нового класу металопорошкових дротів на основі титану для отримання деталей з високоміцних титанових сплавів методом адитивних технологій. Олег Сидорчук (ІПМ ім. І.М. Францевича НАН України) презентував матеріали досліджень, які стосувалися розробки хімічних складів штампових сталей для гарячого деформування кольорових металів та сплавів, визначення технологій їх одержання та термічної обробки, які б забезпечували найвищі показники експлуатаційних характеристик штампів. Науковці ФТІМС НАН України - Павло Калюжний і Олена Михнян в своїх доповідях розповіли про результати наукових робіт, які стосувалися розробки високошвидкісних процесів аеродинамічного охолодження виливків при литті у піщані форми, одержання фасонних виливків (зокрема медичного призначення) в умовах електронно-променової ливарної технології та процесів підвищення інертності оболонкових керамічних форм, які використовуються для лиття титанових та жароміцних нікелевих сплавів.

В рамках конференції також відбувся круглий стіл "Стратегія розвитку наукових напрямків відділення ФТПМ в контексті співпраці наукової молоді", до якого окрім вищезгаданих наукових установ у форматі відеоконференції доєдналися представники ІІПіТ НАН України та ІНМ ім. В.М. Бакуля. Підчас круглого столу обговорювали такі питання, як: стратегія організації науково-дослідної діяльності молодих вчених; обмін досвідом та планування участі в дослідницьких грантах і конкурсах; нормативно-правові аспекти діяльності рад наукової молоді; проблеми фінансового стимулювання молодих вчених; відкритість оцінювання робіт, що висуваються на конкурси для молодих вчених; досвід та перспективи співпраці між інститутами та ін.

Захід відбувся завдяки підтримці керівництва, профспілки та Ради наукової молоді ФТІМС НАН України,  представників наукової молоді із ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України та ІПМ ім. І.М. Францевича НАН України.

Матеріали конференції

241400947 4039524446157641 6095005668246077200 n

240893471 4039524489490970 6750576027885552724 n

Новини

Захист дисертації PhD

28 лютого 2024 року об 11 годині у к. 301 ФТІМС НАН України відбудеться захист дисертації Ліхацького Р.Ф. на здобуття ступеня доктора фіософії.
Ознайомитися з матеріалами дисертації

монографія “Сталь України: відновлення та інновації”

240124105016877 8338

Візит керівництва НАН України

 
 Керівництво Академії відвідало Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України