Науково-практична конференція «Литво. Металургія2021»

Щорічний форум ливарників і металургів – науково-практична конференція «Литво. Металургія – 2021» був проведений  у рамках Запорізького Промислового Форуму – 2021 у м. Запоріжжя 18 - 20 травня 2021 року. Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України (ФТІМС НАН України) разом з Асоціацією ливарників України (АЛУ) та провідними технічними вузами України організували вже чергову XVIІ конференцію за ливарними напрямами, а у металургів це була десята щорічна подія.

За вагомої підтримки Запорізької торгово-промислової палати (ЗТПП) ці комплексні заходи відбулися у виставковому центрі «Козак-Палац» та об’єднали представників академічної та вузівської науки і підприємств, які в той же час позиціонували свої розробки на одному з найбільших виставкових промислових майданчиків України.

Серед основних організаторів конференції разом із ФТІМС НАН України – Міністерство освіти і науки України (МОН України), Національна академія наук України, НТУ «Харківський політехнічний інститут» (НТУ «ХПІ», м. Харків), Національна металургійна академія України (НМетАУ, м. Дніпро, зараз – Український державний університет науки і технологій), Асоціація ливарників України (АЛУ, м. Київ), Одеський національний політехнічний університет (м. Одеса), Національний університет «Запорізька політехніка» (м. Запоріжжя), Магдебурзький університет ім. Отто фон Геріке (м. Магдебург, Німеччина), AGN University of Science and Technology A. Mickiewicha (м. Краків, Польща).

Захід відбувся у змішаному офлайн і онлайн форматі – оргкомітет та учасники долучилися до нього як безпосередньо з ВЦ «Козак-Палац» у Запоріжжі, так і з усіх наукових, навчальних та індустріальних ливарних центрів України і ближнього зарубіжжя.

Conf2021 1Conf2021 2

Церемонія відкриття Запорізького Промислового Форуму – 2021 у ВЦ «Козак-Палац» та науково-практичної конференції «Литво. Металургія – 2021»

 

З вітальними словами на відкритті конференції виступили представники керівництва організацій-учасників: Д.А. Антонюк, віце-президент ЗТПП, д.ек.н. (м. Запоріжжя); А.В. Нарівський, чл.-кор. НАН України, д.т.н., директор ФТІМС НАН України (м. Київ); О.Й. Шинський, д.т.н., проф., президент АЛУ, завідувач відділу ФТІМС НАН України (м. Київ); С.І. Клименко, к.т.н., директор Державного департаменту – центру ливарного виробництва (ДДЦЛВ, м. Київ); А.М. Фесенко, к.т.н., проф., перший проректор Донбаської державної машинобудівної академії (ДДМА, м. Краматорськ); В.В. Наумик, д.т.н., проф., проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності НУ «Запорізька політехніка» (м. Запоріжжя); Ю.С. Пройдак, д.т.н., проф., проректор з наукової роботи НМетАУ (м. Дніпро); О.В. Акімов, д.т.н., проф., зав. кафедри НТУ «ХПІ» (м. Харків).

На пленарному засіданні було проголошено близько 20 доповідей, які стосувалися актуальних проблем ливарного виробництва та металургії. Задачі з удосконалення ливарного виробництва в Україні були проаналізовані В.Л. Мазуром, чл.-кор. НАН України (ФТІМС НАН України), а сучасний стан ливарного виробництва у світі та Україні розглянуто С.І. Клименком (ДДЦЛВ, ФТІМС НАН України). Від НМетАУ доповідали про інноваційні технології сталеплавильного виробництва (Нізяєв К.Г.); визначення доцільних параметрів рафінування чавуну з метою зменшення енергоємності конвертерної сталі (О.М. Стоянов). В.О. Андерсон (м. Київ) розглянув економічну ефективність сучасних ливарних технологій в умовах спаду промислового виробництва.

Науковці ФТІМС НАН України доповіли про комплекс технологічних процесів екологічно безпечного виробництва виливків з прогнозованими і функціональними властивостями (Шалевська І.А.); залежність структурно-фазового стану литих сплавів системи Al-La-Ni від хімічного складу (Ворон М.М.); електронно-променеву ливарну технологію одержання тонкостінних титанових виробів медичного призначення (Калюжний П. Б.); термочасову обробку розплаву в інтервалі температур кристалізації для підвищення властивостей і якості сталевих виливків (Вейс В.І.); діаграми склад-структура-зносостійкість сталі 120Х15Л з додатковим легуванням (Локтіонов-Ремізовський В.А.); теоретичні і практичні засади управління процесом кристалізації та властивостями алюмінієвих сплавів під впливом зовнішніх факторів на структуру рідкої фази (Борисов А.Г., Пригунова А.Г.).

Conf2021 3Conf2021 4

Науковці Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН України та інші учасники конференції в дистанційному режимі, м. Київ

 

Доповіді викликали зацікавленість та ініціювали активне обговорення. Всі учасники дискусій підтримали пропозиції Мазура В.Л., Шинського О.Й. та Клименка С.І. щодо необхідності активізації співробітництва інститутів НАН України та МОН України з підприємствами ливарної галузі України; забезпечення підготовки достатньої кількості висококваліфікованих спеціалістів для ливарної галузі та металургії; створення нових та модернізації діючих ливарних підприємств із залученням новітніх вітчизняних науково-технічних розробок; вживання заходів щодо обмеження імпорту ливарної продукції, яку спроможні виготовляти вітчизняні заводи; розробки Державної програми науково-технічного розвитку вітчизняного ливарного виробництва для забезпечення машинобудівного комплексу України високоякісною продукцією.

Загалом конференція проводилась за напрямами: отримання, обробка та структуроутворення сплавів; прогресивні технології та обладнання в ливарному виробництві; перспективні формувальні матеріали і суміші, технологічні процеси виготовлення форм і стрижнів; моделювання, комп'ютерні та інформаційні технології в ливарному виробництві; спеціальні способи литва та литво композиційних матеріалів; методи контролю ливарних і металургійних процесів, економіка та екологія; інші проблемні питання ливарної та металургійної галузей.

Тези доповідей, які видано у збірнику на 430 сторінках, надійшли від 16 академічних інститутів та закладів вищої освіти та близько 10 вітчизняних та закордонних підприємств.

Матеріали конференції

Виставкова частина Запорізького Промислового Форуму, одного з найбільших в Україні, об’єднала напрями – машинобудування, зварювання, композитні матеріали, енергетику, автоматизацію, ІТ індустрію.

У виставці 2021 року взяли участь 80 експонентів із Запоріжжя, Дніпра, Вінниці, Києва, Краматорська, Миколаєва, Тернополя, Харкова, Чернігова, що представили близько 300 торговельних марок, загальна виставкова площа становила понад 3500 кв. м., відвідувачами заходу стали 1700 фахівців.

У числі постійних учасників Форуму – АТ «Мотор Січ» – світовий лідер у виробництві авіадвигунів і газотурбінних установок, компанія «Укрест» – провідний постачальник обладнання і матеріалів для української металургійної, ливарної промисловості, інжинірингова компанія «Тріада ЛТД» – сучасні зварювальні технології, зокрема – успішні розробки в галузі адитивних технологій, 3D-моделювання, «Ролл Гранд» – національний виробник фурнітури для воріт, ТОВ «Завод «Кранкомплект» – виробник вантажопідйомного обладнання та металоконструкцій європейського рівня. Інженери «Кранкомплекту» – автори нестандартних проєктів для металургійної, коксохімічної, гірничодобувної, залізничної, машинобудівної промисловості, а також атомних та гідроелектростанцій. Компанія «ARAMIS» – високоточне обладнання для обробки металів. На Форумі працював також колективний стенд запорізького кластеру «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування» – професійного об’єднання підприємців, науковців і бізнес-асоціацій.



Новини

Захист дисертації PhD

28 лютого 2024 року об 11 годині у к. 301 ФТІМС НАН України відбудеться захист дисертації Ліхацького Р.Ф. на здобуття ступеня доктора фіософії.
Ознайомитися з матеріалами дисертації

монографія “Сталь України: відновлення та інновації”

240124105016877 8338

Візит керівництва НАН України

 
 Керівництво Академії відвідало Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України