Науково-практична конференція «Литво. Металургія2020»

Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України (ФТІМС НАНУ) 8-10 вересня 2020 року провів щорічну XVI Міжнародну науково-практичну конференцію «Лиття - 2020» у Виставковому Центрі «Козак-Палац» (м. Запоріжжя). За традицією останніх років ливарники об’єдналися з колегами-металургами, які організували чергову IX Міжнародну науково-практичну конференцію «Металургія-2020». Таким чином науковці академічних інститутів, вищих учбових закладів, представники підприємств направили спільні зусилля для висвітлення сучасного стану та перспектив розвитку стратегічних галузей промисловості України – ливарного виробництва та металургії.

Конференції стали можливими за вагомої підтримки незмінного партнера ФТІМС НАНУ – Запорізької торгово-промислової палати (ЗТТП), яка є найбільшою в регіоні бізнес-асоціацією, що відзначила у 2020 році 80-річний ювілей своєї плідної діяльності !

Заходи були проведені у рамках Запорізького Промислового Форуму-2020, який став ефективною платформою для презентації науки, виробництва і бізнесу та налагодження нових ділових контактів.

Організаторами конференції разом із ФТІМС НАНУ виступили: Міністерство освіти та науки України, Національна академія наук України, НТУ «Харківський політехнічний інститут» (НТУ «ХПІ», м. Харків), Національна металургійна академія України (НМетАУ, м. Дніпро), Асоціація ливарників України (АЛУ, м. Київ), Одеський національний політехнічний університет (м. Одеса), Національний університет «Запорізька політехніка» (м. Запоріжжя), Магдебурзький університет ім. Отто-фон-Геріке (м. Магдебург, Німеччина), AGN University of Science and Technology A. Mickiewicha (м. Краков, Польща).

Зважаючи на санітарно-епідемічну ситуацію, захід відбувся у змішаному форматі: офлайн і онлайн з широким використанням сучасних комунікаційних технологій. Частина оргкомітету та учасників проводила засідання безпосередньо у ВЦ «Козак-Палац» в Запоріжжі, а дистанційно до презентацій та наукових дискусій долучилось широке коло українських і закордонних вчених.  

Conf2020 1

Оргкомітет науково-технічної конференції «Литво. Металургія - 2020» на Пленарному засіданні у ВЦ «Козак-палац», Запоріжжя. 8 вересня 2021 року.

 

Відкриваючи конференцію, з привітаннями виступили представники керівництва організацій-учасників: Д.А. Антонюк, віце-президент ЗТПП, д.ек.н., (м. Запоріжжя); А.В. Нарівський, чл.-кор. НАН України, д.т.н., директор ФТІМС НАНУ (м. Київ); Ю. С. Пройдак, д.т.н., проф., проректор з наукової роботи, НМетАУ, (м. Дніпро); О.В. Акімов, д.т.н., проф., зав. кафедри НТУ «ХПІ», (м. Харків); В.В. Наумик,  д.т.н., проф., проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності НУ «Запорізька політехніка» (м. Запоріжжя); О.Й. Шинський, д.т.н., проф., президент АЛУ, завідувач відділу ФТІМС НАН України (м. Київ); С.І. Клименко, к.т.н., директор Державного департаменту ливарного виробництва Міністерства економрозвитку, торгівлі та сільського господарства України (м. Київ). Виступаючими було відзначено важливість проведення міжнародних конференцій та Запорізького Промислового Форуму в потужному промисловому регіоні Запоріжжя, основу діяльності якого складають металургійний, машинобудівний та енергетичний комплекси.  Завдяки активній позиції організаторів – Запорізької ТПП та учасників Форуму, такі заходи стали можливими та сприяють підтриманню економіки країни у складній ситуації сьогодення.

Conf2020 2

Учасники конференції в дистанційному режимі у ФТІМС НАН України, Київ.

 

На пленарному засіданні конференції було заслухано близько 20 доповідей, які стосувалися актуальних проблем ливарного і металургійного виробництва за напрямами: отримання, обробка та структуроутворення сплавів; прогресивні технології та обладнання в ливарному виробництві; перспективні формувальні матеріали і суміші, технологічні процеси виготовлення форм і стрижнів; моделювання, комп'ютерні та інформаційні технології в ливарному виробництві; спеціальні способи литва та литво композиційних матеріалів; методи контролю ливарних і металургійних процесів, економіка та екологія; інші проблемні питання ливарної та металургійної галузей.

Зокрема, під час пленарної частини говорили про розвиток ливарного виробництва в контексті Індустрії 4.0, рівень виробництва виливків в Україні та світі, дослідження і вдосконалення технологій ковшової десульфурації чавуну, прогресивні ливарні технології та спеціальне обладнання в умовах економічної кризи, інноваційні підходи у виробництві низьковуглецевої сталі якісного сортаменту, енергоефективність позапічної обробки металу, переплав алюмінієвих деформівних сплавів, методи рафінування сталі у проміжному ковші МБЛЗ, вплив домішок на алюмінієві бронзи, новий клас жаростійких сталей для теплоенергетики, виробництво двошарових чавунних виливків із модифікованого у ливарній формі чавуну, властивості холоднотвердіючих сумішей з використанням ефірного затверджувача фірми protec fond S.R.L (Італія), актуальність стандартизації у ливарній галузі тощо.

Науковцями ФТІМС НАНУ було представлено доповіді щодо впливу швидкісного охолодження розплавів в умовах валкового лиття на структуроутворення і властивості деформівних[ високоміцних алюмінієвих сплавів, розвитку технологій створення нових марок високоміцного чавуну, створення комплексу обладнання для одержання високоякісних литих заготівок в умовах металургійних мікрозаводів, одержання наноструктурних матеріалів шляхом термічної обробки  аморфних сплавів, одержання тонкостінних титанових виливків методом лиття в керамічні форми.


Conf2020 3Conf2020 4

 Доповіді та обговорення на пленарному онлайн-засіданні конференції.

 

Всі доповіді викликали велику зацікавленість а завдячуючи он-лайн формату відбувалося активне обговорення учасниками результатів досліджень та перспектив впровадження науково-технічних розробок у промисловість.

Тези доповідей до оргкомітету конференції надіслали представники 16 академічних інститутів та закладів вищої освіти, близько 20 вітчизняних та закордонних підприємств та організацій (із США, КНР, Польщі, Німеччини тощо), після опрацювання яких було видано збірку матеріалів конференції, що включає  85   тез. 

Матеріали конференції

Крім виставок-конференцій з ливарного виробництва та металургії Запорізький Промисловий Форум-2020, як один із найбільших в Україні, об’єднав заходи і в інших напрямах - машинобудування, зварювання, композитні матеріали, енергетика, автоматизація, ІТ індустрія. Насичена програма включала 13 міжнародну спеціалізовану виставку та конференцію сучасних конструкційних матеріалів «Композити – інноваційні матеріали», 3 міжнародну спеціалізовану виставку та конференцію по зварювальним технологіям «Зварювання», 2 міжнародну спеціалізовану виставку електротехнічного обладнання  «Електротехніка», 28 міжнародну спеціалізовану виставку промислового обладнання та технологій «Машинобудування. Металургія», презентації кластеру «Інжиніринг. Машинобудування. Автоматизація», семінар-презентації «Комплексні електротехнічні рішення на базі обладнання Phoenix Contact та Rittal» тощо.

Conf2020 5

Виставкові експозиції підприємств-учасників Запорізького Промислового Форуму-2020. ВЦ «Козак-Палац», Запоріжжя.

 

Цьогорічні показники форуму : близько 100 організацій-учасників, 300 українських та закордонних торговельних марок, 4600 кв. м. загальної виставкової площі, 2000 відвідувачів.

Були представлені підприємства з усіх регіонів України та закордонні компанії, зокрема : ПАТ «Мотор Січ», ТОВ «Укрест», ТОВ «2 Дельфін Інжиніринг», INDEMAK Ltd, PRIMINER WERKZEUGMASCHINEN GMBH, ТОВ «Араміс», ТОВ «Арматурна майстерня», ТОВ «Гюринг», ТОВ «Джейсік Україна», ПАТ «Дніпрополімермаш», ТОВ «ІT Сапр», ТОВ «Елватех», ТОВ «Електрод Україна», ТОВ «Кам’янський машинобудівний завод», ТОВ «Машінтех», ТОВ «НПП Укрінтех», ТОВ «ПК Золоте Руно», Staleks, ТОВ «Самміт», ТОВ «Смарт Стил Норс», ТОВ «СНБ Компані», ТОВ «Спектро Україна», ТД «Арсенал-Україна», ТОВ «Тріада Лтд Ко» та ін.



Новини

Захист дисертації PhD

28 лютого 2024 року об 11 годині у к. 301 ФТІМС НАН України відбудеться захист дисертації Ліхацького Р.Ф. на здобуття ступеня доктора фіософії.
Ознайомитися з матеріалами дисертації

монографія “Сталь України: відновлення та інновації”

240124105016877 8338